24 december 2008

BITI ŠPORTNIK LETA

Pred dnevi sem bil drugič zapored izbran za najboljšega slovenskega športnika, kar je po osamosvojitvi pred mano doseglo še enemu športniku, še enemu Primožu. Zanimivo je tudi (naključje?), da je Peterka to dosegel v enakih letnicah v devetdesetih, se pravi od 1997 do 1998 pred natanko desetimi leti.
Slovenci smo olimpijske medalje dosegli že v kar 14 disciplinah, kar je za tako mlado in majhno državo svojevrsten dosežek.
Naziva športnik leta sem seveda zelo vesel, saj pomeni biti priznan, opažen, cenjen tudi med novinarji, torej tistimi, ki so naše ogledalo v svet. Zavedam se namreč, da športni rezultati sami po sebi ne pomenijo prav ničesar, če niso opaženi in šele s tem dobijo svojo pravo vrednost v širši javnosti. Šele s tem dobimo priznanje in tudi zagon ter motivacijo za naprej.
Še vedno pa sem mnenja, da laskavi naslovi poleg priznanja, prepoznavnosti in drugih pozitivnih učinkov uspehov, nosijo s seboj tudi veliko mero odgovornosti in dolžnosti. Športniki, še posebej tisti najuspešnejši, smo oziroma bi morali biti glasniki in promotorji tega, da se trdo delo, vztrajnost, litri prelitega znoja in odrekanja izplačajo in poplačajo. Smo tudi tisti, ki smo in moramo biti zgled za mlade, da ne posegajo po škodljivih navadah in razvadah, ampak namesto tega izberejo šport in zdravo življenje. Naj citiram tudi nagovor dr. Danila Türka na športniku leta, ki je dejal, da »šport združuje, prispeva k sožitju, omogoča in spodbuja prijateljstvo in presega mnoga nasprotja. Šport pomembno prispeva k človekovemu dostojanstvu, prijateljstvu in zdravju«. Vse to in mnogo več šport nosi v sebi.

Pa vendar, temna stran medalje je (še vedno), da žal teorije, da se športno udejstvovanje na vrhunski ravni poplača, ne morem iskreno podpreti, niti sejati besednih rožic, dokler se status vrhunskih športnikov ne bo uredil tudi v Sloveniji. Morda sem za mnoge preveč direkten in odkrit, a znan sem kot borec in zato od tega ne morem in tudi nočem odstopiti.
Od tod tudi moja izjava, da se umikam iz športnih prizorišč, dokler se situacija ne reši. Vse kar želim, je poštena obravnava vrhunskih športnikov, ki bo skladna z obravnavanjem izjemnih posameznikov, ki so uspeli na drugih področjih naše družbe. Zavedam se, da se stvari ne morejo dogoditi in spremeniti čez noč, pa vendar mislim da je čas, da vsaj za začetnih nekaj centimetrov premaknem še en mejnik in oviro v slovenskem športu.
Svojo težavo sem torej odvrgel z ramen in jo zalučal v javnost. Zdaj so na vrsti tisti, ki bodo ocenjevali, kako daleč te težave segajo in koliko so te daljave vredne.

6 komentarjev:

Hermitko pravi ...

Primož lepo povedano na prireditvi. Upam, da ti tega ljudje ne bodo zamerili. Je že tako, da si vsi ljudje ne znajo predstavljati kaj pomeni vrhunski šport in koliko odrekanja potegne to za sabo. Ti si eden redkih, ki si se upal vreči ven in povedati javnosti, da ni poskrbljeno za športnike in prav je tako. Drugače bi vsi mislili, da športniki živimo v rožicah...
Bojim se le to, da si malo osamljen v temu, čeprav te velika večina športnikov (predvsem individualnih) podpira, vendar se to bojijo povedati na glas, da ne bi izgubili še tisto kar imajo.

Lep pozdrav v novem letu pa ti želim veliko odličnih športnih dosežkov

mladiBorec pravi ...

Pogumno Primož. Verjamem, da so ti šle besede težko iz ust. Žal velika večina ni razumela, oziroma jih ni hotela razumeti. Vsi s(m)o rajši preslišali tvoj umik, kot pa da bi se postavili na tvojo stran. Tudi mediji te niso vzeli resno. Nič pompa. Vsi si zatiskamo oči pred tvojim umikom od tekmovanj dokler se stvari ne izboljšajo. Stvari bi se lahko uredile v prid športnikov in trenerjev, če bi obstajala volja iz strani OKS in Ministrstva za šolstvo in šport. S pametnim in racionalnim programom. Upam, da bo to začetek konca Kocjančičeve bratovščine na OKS.

Želim ti napredka v športu in te podpiram v boju z mlini na veter.

Anonimni pravi ...

Najprej čestitke za vse dosežke, potem tudi pritrditev, da imaš prav.

A po drugi strani me že vedno, ko razmišljam o takih vrhunskih športnih dosežkih, spremlja misel, da je tudi takšno skrajno športno udejstvovanje lahko nezdravo, tudi nezdrava razvada, če tako rečemo?

Težko je začrtati mejo, še težje je zadeve nadzirati, sploh v teh ekstremnih kapitalističnih časih.

Upam, da zaradi mojega komentarja ne bo kake hude krvi.

Lep pozdrav,

Simon

Claudio pravi ...

Bravo Primož - v celoti te podpiram in sem na tvoji strani.
Ne popustit in vztrajaj - vztrajaj tako kot vztrajaš na svoji športni poti!
A vendar se spračujem, če si ne delaš prevelike lastne škode ? Sam najbolje veš, da je za uspeh potrebno veliko več, kot le nakaj napovedati. Prepričan sem, da za tvojo olimpijsko medaljo stoji veliko treningov, odrekanj, pravilne prehrane, korektnega odnosa s trenerjem in ostalo ekipo,...
Za ta "uspeh - rento" katera ti nesporno pripada pa boš potreboval nekaj več od tega, kar si delal do sedaj !

Predlagal bi (seveda, če lahko), da v svojo "EKIPO REŠITVE" povabiš:

1. nekaj novinarjev, ki so na
tvoji strani
2. nekaj športnikov, ki te
podpirajo, in
3. nekaj "ljudi", ki imajo te
izkušnje, ta znanja in mogoče
določen vpliv,..

Namreč - z njihovo pomočjo bo tvoja "zadeva" lažje dosežena ! Danes je čas da tisti, ki ima medije na svoji strani doseže več!

Primož, ne obupaj - če je treba pejd vršt tisto kladivo za kakšno drugo državo ali "vas" - tam te bodo bolj cenili !

Sam najbolje veš čemu se je bilo treba odrekat, koliko "pizz" je bilo treba pojest, koliko treningov v fitnesu in štadionu je bilo treba opravit, da si postal to kar si - olimpijski šampion ! Ne pustit, da si politiki na tvojem hrbtu dvigajo "rejting" in se nastavljajo fotografom, s polnimi usti lepe retorike!

Ne pozabi, da si tudi vzor mladini, ki verjame vate kot v "olimpijskega boga" in ti stoji ob strani !
Ne pozabi, da si sprožil "plaz", ki bi lahko rešil status mnogih bodočih olimpijcev in tudi trenerjev, ki vzgajajo bodoče olimpijske prvake !
In na koncu, ne pozabi niti "neznancev" katere mogoče nikoli ne boš osebno spoznal in srečal a smo na tvoji strani !

Primož, ne popusti - veliko nas je na tvoji strani!

Primož - SREČNO

PS: Primož, ko bom v Brežicah bova pa kakšno rekla - moja podpora je neomajna !

ursacol02 pravi ...

Pogumno si se odločil tvegati, da te bodo popljuvali. Veliko športnikov je tvojega mnenja, ampak si tega ne upa povedat naglas, verjetno zaradi sponzorjev in prepričanja, da je trenutno (slabo) stanje še vedno boljše kot nič.
Če boš vztrajal (in kolikor te poznam verjetno boš), te bodo bodoči rodovi vrhunskih športnikov enkrat opevali kot junaka. To si pa itak že zdaj :)

Urška C

Unknown pravi ...

Spremljam vaše uspehe in se iskreno veselim. Poslušam vaše misli in berem kar zapišete ter sem navušena. Da se tudi med bloganjem vedete kot spodobni Slovenec in ne blatite materinščine, kot je v navadi za (pre)več medijsko izpostavljenih ljudi. Opazujem dogajanje okoli vas in vaših iskrenih misli, pa me je malo strah. Za vas. Da vas kdaj ne sreča silna volja, da "hamer" zabrišete ne v daljo, pač pa komu v glavo.

Slovenci se radi veselimo, na tujih lovorikah spimo, ampak spomin pa nenavadno hitro izgubimo. Da vas ignoranca naroda ne bi nikoli strla. Na velikem gnilem kupu je precej posameznikov, ki vas podpiramo. Vem, od moralne podpore se ne da živeti. Na srečo je svet velik in ljudje na njem so prijazen. Naj vam ne zmanjka volje! Vesolje je na vaši strani, čeprav morda Slovenija (še) ni!